Bemutatkozás

Egy tudományos kutatás szerint vannak országok, ahol általában úgy vélik, érdemes betartani a törvényeket… és vannak, ahol a törvény inkább csak elvben fontos, a gyakorlatban kevésbé!

Mit gondolsz, mi magyarok, melyik országban élünk? Szeretnénk azt gondolni, hogy az előbbiben, de a tények mást mondanak.

Volna itt egy klasszikus kérdés: ha találsz egy pénztárcát az utcán, mit teszel? Megpróbálod visszajuttatni a tulajdonosához valahogy, vagy zsebre teszed? És mit gondolsz, mit tenne többi honfitársunk? Sejted már, mi a válasz?

“ÉN visszaadnám, de a TÖBBIEK megtartanák.”

És a többiek vajon mit gondolnak, hiszen számukra én is csak egy vagyok a többiekből. Valaki, aki elrakja a pénztárcát. Pedig én nem is. Akkor hogy is van ez? Én jó vagyok, a többiek rosszak? Vagy én gondolom rosszul?

A fenti egyszerű példa és a projekt indítópontjául szolgáló, 2009 nyarán végzett Tárki kutatás is azt bizonyítják, hogy érték- és normazavaros, bizalmatlan társadalomban éljük életünket a mai Magyarországon.
Nem vagyunk tisztában értékeinkkel, nem bízunk az intézményeinkben és egymásban sem. Vajon ez ok, vagy következmény?

A kérdés: mit lehet ezzel a helyzettel kezdeni?

Néhányan – és biztosan nem mi vagyunk az egyetlenek – úgy gondoljuk, hogy ezen változtatnunk kell. Ezért indítottuk el az Értéktér projektet, melynek célja, hogy teret biztosítsunk az értékes, építő gondolatoknak, kimozdítsuk a társadalmat bizalomhiányos állapotából. Célunk, hogy aktívan alakítsuk a társadalom értékeit, kulturális beállítottságát, elvárásait egymás és intézményeink iránt, ezzel növelve a gazdaság és a társadalom hatékonyságát.

Programunk a végrehajtása, amely szándékaink szerint ezt a célt szolgálja – egyetemi rendezvények, a szakmai műhelyek szervezése, médiajelenlét felépítése az eredmények közzétételére – ilyen civil értelmiségi tevékenység. Minél többen tudnak róla, minél többen támogatják, minél többen vesznek részt benne, annál előbb indulnak el a mindenki által fontosnak tartott, mindenki által sürgetett változások.

Az Értéktér egy nyílt kezdeményezés. Résztvevői hazai társadalomkutatók, gazdasági szakemberek, civil értelmiségiek, akik folyamatos konstruktív diskurzussal igyekeznek hangot adni szakmailag megalapozott érvelésüknek. Ezekbe a beszélgetésekbe várunk mindenkit, aki reflektálni tud/akar/szeretne a felmerülő témákra, részt szeretne venni a projektben.