Hasznos tippek a gázkazán választáshoz

Milyen igényeink vannak a gázkazánnal szemben

Számos előnye van a gázkazános fűtésnek. Megbízható, az egyik legjobb és leggazdaságosabb fűtési forma ugyanis a gáz. Kényelmes, nincs vele sok gond vagy macera, nem igényel különösebben nagy teret, mint a fa vagy a szén. Mindezek mellett pedig még könnyen is szabályozható, így nem kell azon aggódnunk, hogy majd a feleslegesen fűtöttünk annyit, mert az egészet ki kell engedni az utcára, akkora hőség lett bent.

A kiválasztás azonban nem mindig egyszerű. Számos különböző márkájú és típusú gázkazán közül válogathatunk, amik igen széles árskálán is mozognak, így több dolgot is figyelembe kell vennünk, amikor belevetjük magunkat a gázkazán vásárlás sűrűjébe.

Az első és talán egyik legfontosabb tényező tehát a pénz. Milyen árkategóriában szeretnénk vásárolni, illetve mire van lehetőségünk. Magas árkategóriában értelemszerűen a legjobb és legmodernebb gépeket kaphatjuk, rengeteg extra funkcióval és kényelmes megoldásokkal, könnyebb és modernebb vezérléssel, automatikus beállításokkal. Ezek valóban az „okos” gázkazán definíciónak és eleget tennének. Természetesen mindennek van hátránya, ilyen az, hogy Magyarországon annyira még elterjedtek ezek a fajta készülékek annyira, hogy könnyedén el tudjuk azt juttatni a szervízbe, ha egyszer beszereztük, illetve már a megvételéhez is jó előre ki kell találnunk, honnan szeretnénk és milyen készüléket. Választhatjuk persze az alacsonyabb költségű gépeket is, ezeknek is megvan azért a maga előnye, egy családi házat felfűtenek, nem is ment rá a családi kassza karácsonyra félretett összes pénze. Hátránya természetesen az, amit várnánk is, könnyebben lesznek gondok ezzel a termékkel és többet hordhatjuk majd a szervízbe, ami viszont megint csak pluszköltség. Az arany középút természetesen valahol a kettő között van. Ezek a gépek is igen modernek már, de az áruk nem olyan csillagos, mint egyes magas kategóriás daraboknak. Mivel ezekből adnak el a legtöbbet, és egyébként a legtöbb márka ebben a fekvésben mozog, így a szerzvízellátottsága is ennek a típusnak lesz a legjobb, így tehát ezzel a leginkább érdemes élnünk, ha ezek a szempontok a fontosak számunkra.

A gázkazán és a melegvíz

Nos, másik nagyon fontos tényező, amit figyelembe kell vennünk, amikor beszerezzük a gázkazánt, ugyanis sokban különbözik egy csak fűtésre jó gázkazán, és az, amelyik melegvizet is képes előállítani az otthonunk számára. Nyilván, azt mindenki rögtön tudni fogja, van-e szüksége egyáltalán melegvízre, vagy máshonnan már van lehetősége a lakásban ennek elérésére. Azonban melegvíz készítésére alkalmas készülékeknek is vannak különbségek. Az átfolyós változatnál például már akkor kezd el melegedni a víz, amikor éppen használnánk, így spórolhatunk a bojler helyett is, hiszen nem fog köbméterekben állni számunkra a felesleges melegvíz, amit úgysem használnánk el. Sajnos azonban ez akkor éri meg igazán, ha például egyedül élünk, hiszen egyébként is keveset használunk a melegvízből, másrészt így nem fenyeget minket a veszély, hogy majd egyszerre több szobába kellene a melegvíz ellátás, és erre esetleg nem lenne már lehetőségünk. Ilyenkor jó megoldás egyébként a tárolós vízmelegítő, amelynél egy tárolót tölt ugye fel a gázkazán a megfelelő mennyiségű melegvízzel, amit majd elhasználhatunk. Fogyaszthatjuk azt így egyszerre több helyiségben is, illetve érkezhet a melegvíz csövön keresztüli fűtéssel, vagy magában a tárolóban melegítve is. Igazából az egyetlen nehézség ezután már csak az lesz, hogy meghatározzuk, mennyi melegvízre lesz szüksége majd a családnak, és ahhoz mérten venni a megfelelő méretű tartályt.

 Hol szerezzük be a gázkazánt?

Nos, mindannyian hozzá vagyunk szokva az elektronikai vagy barkácsáruházak kínálatához, de az interneten mindig több és jobb információkat kaphatunk az adott cikkekről, mint egy eladótól, aki esetleg még nem elég profi a témában és esetleg félreinformálna bennünket. Szóval a világhálón érdemes keresni, itt mindent megtudhatunk a gépekről, amiket szeretnénk, és nagyobb leárazásokba is belefuthatunk. Ajánlom ezt az oldalt: https://www.ventil.hu/gazkazan, ahol a nagy választék és akciók mellett biztosított a gyors és kényelmes házhozszállítás is.

 Milyen fűtéstípushoz jó a gázkazán?

A készülék egyaránt alkalmazható padlófűtéshez, falfűtéshez is. A radiátorok megfelelő kiválasztásával és szabályozásával is sokat spórolhatunk adott körülmények között, illetve a ház vagy lakás szigetelésének ellenőrzése is fontos lépése lehet a folyamatnak, ugyanis könnyen szökik ki a meleg a lakásból egy rosszul szigetelt épületnél, és senki nem szeretné az utcát fűteni.

A beszereltetéshez egyébként érdemesebb inkább szakember segítségét kérni, mint saját kézzel nekiállni a dolognak, főleg, amennyiben kombinált fűtési rendszerben gondolkozunk. Már a kiválasztás is éppen elég nehéz feladat, amelyben szintén kérhetjük szakmabeliek tanácsát, a beszerelést mégis csak jobb tanult kezekre bízni, hogy elkerüljük az esetleges hibákat vagy balesetveszélyes helyzeteket.

Remélem, az összefoglalóm egy kicsit eloszlatta a gázkazánokkal kapcsolatos homályt a laikus, első gázkazán vásárlás előtt állók fejében. Amennyiben további információkat is szeretnétek megtudni, íme, még néhány jó tanács: http://www.merkapt.siteset.hu/index.php?m=22880